Frakt 89 kr
Enkla returer
Kundnöjdhet i fokus

Skötselråd för alla mattor

För att förlänga livslängden på din matta är det viktigt att ha koll på skötselråden. Vi har satt ihop en guide för att göra det lättare för er att ta hand om era mattor. Glöm inte att läsa igenom skötselråden för just din matta, det kan alltid variera.

Ullmattor

Om Ullmattor

Att väva ullmattor för hand är något som människor gjort i hundratals år.

Tack vare ullens egenskaper så är handvävda ullmattor allmänt kända för sina uppskattade egenskaper som gör den hållbar och naturligt smutsavvisande. Ull är naturligt fett, vilket gör att smuts och vätskor lägger sig ovanpå ullen så att det är enkelt att torka bort fläckar.

Skötsel

Du bör rengöra din ullmatta ordentligt ungefär en gång per år för att förlänga livslängden på din matta samtidigt som den då behåller sin kvalitet på lång sikt.

Dammsug mattans ovan och undersida en gång i veckan. Häng gärna ut mattan på vädring emellanåt och glöm inte att vrida mattan i olika riktningar så att mattan slits jämt. Dra inga tunga möbler över mattan då det kan bli märken i mattans fibrer. För att få bort smuts som ligger i mattan, vänd den upp och ner och slå lätt över baksidan och dammsugs sedan upp.

Om det skulle uppstå en fläck, torka då först bort överflödig vätska med torr bomullstrasa eller hushållspapper. Fukta därefter en svamp med eventuellt lite diskmedel och badda försiktigt på fläcken. Skrubba inte, då finns det en risk att smutsen arbetas in i mattans fibrer.

Konstsilkesmattor

Om Konstsilke

Konstsilkemattor är vanligtvis maskintillverkade mattor tillverkade av viskos, de kallas ofta också för viskosmattor. När du köper en konstsilkématta får du en fantastiskt vacker matta i en hög kvalité, men till ett betydligt lägre pris än om du köpt en äkta orientalisk matta. Konstsilkésmattor tillverkade i viskos får en fantastisk glans, nästan som en skimrande yta. Mattorna är mycket vackra och passar utmärkt i t ex matsalen eller i vardagsrummet.

Skötsel

För att undvika onödigt slitage och för att mattan ska hålla sig fin så länge som möjligt så bör ett mattunderlägg användas. Mattan ligger då stadigt och nöts inte på undersidan.  Det är även viktigt att regelbundet dammsuga bort småstenar och smuts som annars nöter på mattans fibrer.

Om mattan får fläckar så tas dessa bort med en ren ljus frottéhandduk, lite ljummet vatten och diskmedel.

Bomullsmattor

Om Bomullsmattor

Den klassiska bomullsmattan som aldrig kommer gå ur tiden behöver skötas rätt för att behålla sin kvalité och därmed förlänga sin livstid. Dessa mattor är kända för att vara tåliga och framförallt lättskötta. Många bomullsmattor går att tvätta i maskin i 30 grader. Men det kräver förstås en större tvättmaskin.

Skötsel

Dammsug mattan regelbundet, minst en gång i veckan och dammsug även under mattan för att få bort all smuts ordentligt. Någon gång per år bör man hänga ut mattan på vädring, passa då på att skaka hela mattan för att avlägsna allt damm som kan samlas. Slå inte på mattan då det brukar göra mer skada än nytta, knutar i mattan kan nämligen gå upp om man slår för hårt. Det är bättre att klappa lite hårdare på bägge sidor så dammet försvinner.

Ifall det skulle uppstå en fläck, torka då först bort överflödig vätska med torr bomullstrasa eller hushållspapper. Fukta därefter en svamp med eventuellt lite diskmedel och badda försiktigt på fläcken. Skrubba inte, då finns det en risk att smutsen arbetas in i mattans fibrer istället.

Viskosmattor

Om Viskosmattor

Viskos har en underbar glans som upplevs väldigt elegant och lyxig. I olika ljus reflekteras i mattans lyster på olika vis. Därför kan färgen på bild skifta mot hur den ser ut i verkligheten.

Viskos är något känslig mot väta och är lite svårare att få bort eventuella fläckar på. Var noga med ditt val av placering och tänk på att inte dra tunga möbler över mattan då det kan lämna märken i mattans fibrer.

Skötsel

Dammsug mattan regelbundet och minst en gång i veckan. Dammsug även golvet under mattan och mattans baksida minst en gång om året. Ett gruskorn eller annan liten ojämnhet under mattan kan orsaka hål. Skulle det uppstå en fläck så börja med att ta bort överflödig vätska så snabbt som möjligt med en torr bomullstrasa och stryk mattan i luggens riktning.

Skrubba inte, då finns det en risk att smutsen arbetas in i mattans fibrer. Behandla fläcken med ett lämpligt fläckborttagningsmedel. Om du inte får bort fläcken med denna metod är alternativet att lämna in mattan till en professionell kemtvätt som använder sig av tvätt med kemikalier samt plantorkning. Kolla in den här artikeln i Expressen för fler tips.

Färgen kan blekna något om mattan placeras i områden med direkt solljus. I det fallet är det lämpligt att periodiskt rotera mattan för att säkerställa att processen blir jämn.

Ryamattor

Om Ryamattor

Ryamattan har gjort en ordentlig återkomst och finns i nästan alla hem. Dessa mattor har en härlig tjocklek och ger en skön känsla till fötterna när du går på dem. Ryamattor finns i en uppsjö av olika varianter och kan hjälpa till att skapa en atmosfär och personlighet till ditt hem.

Ryamattor har man tillverkat i många hundratals år, redan på 1400-talet omnämns mattypen. Den tradiotionella ryamattan vävdes eller knöts för hand och var då i regel gjord i ull. På 70-talet slog ryamattan igenom på bred front. Idag vävs majoriteten av ryamattorna i maskin i moderna syntetmaterial. Materialen är oftast i hög kvalité som är lätta att dammsuga och är helt luddfria.

Skötsel

Mattan kräver en viss skötsel och det finns några rekommendationer som kan vara bra att känna till. Eftersom mattans lugg är något längre kräver den att man dammsuger den regelbundet för att damm inte ska fastna längre ner i mattans fibrer. Dammsug även fast inte mattan ser smutsig ut, i långluggande mattor lägger sig smutsen i botten på mattan och kan vara svårupptäckt. Dammsug i luggens riktning och använd en lägre styrka om det är möjligt.

Tänk också på att lyfta munstycket efter varje drag, du ska alltså inte dra munstycket fram och tillbaka för då kan luggen skadas.

Om du råkar spilla på mattan ska du försöka ta bort fläcken omedelbart. Blöta fläckar baddas lätt, gnugga inte. Det kan göra att fläcken sätter sig ännu djupare ner i mattans fibrer.

Det finns speciella rengöringsmedel för just mattor, både i sprayform och som textil- och torrschampo. Det sistnämnda kommer i form av små korn som binder smuts och lukt, efter applicering är det bara att dammsuga bort.

Trasmattor

Om Trasmattor

De klassiska trasmattorna finns i många svenska hem. Variationen av utformning och storlek gör det lätt att hitta trasmattor till alla rum. Trasmattor började tillverkas i större omfattning i industrialismens vågskvalp. Då fick man textilier över som man sedan klippte sönder och vävde mattor av för att pryda golven med. Än idag vävs trasmattor med återanvänt material.

Skötsel

Dammsug mattan regelbundet, minst en gång i veckan och dammsug även under mattan för att få bort all smuts ordentligt. Någon gång per år bör man hänga ut mattan på vädring, passa då på att skaka hela mattan för att avlägsna allt damm som kan samlas. Slå inte på mattan då det brukar göra mer skada än nytta, knutar i mattan kan nämligen gå upp om man slår för hårt. Det är bättre att klappa lite hårdare på bägge sidor så dammet försvinner.

Ifall det skulle uppstå en fläck, torka då först bort överflödig vätska med torr bomullstrasa eller hushållspapper. Fukta därefter en svamp med eventuellt lite diskmedel och badda försiktigt på fläcken. Skrubba inte, då finns det en risk att smutsen arbetas in i mattans fibrer istället.

Om färgerna inte är vattenbeständiga, måste mattan lämnas till en professionell tvätt.

Flatweavemattor

Om Flatweavemattor

Flatvävda mattor är en vävd matta som är lite hårdare. Det är tåliga mattor som är lätta att dammsuga och torka av. Mattorna är lämpar sig särskilt bra som gångmattor i en hall och som stora mattor under matsalsmöbler. Materialet i mattorna är polypropylene, som är det vanligaste materialet i dagens syntetmattor. Flatweave mattor är ofta vävda på en varp av jute, men det finns även de mattor som är helt i syntet, som då kan ligga utomhus utan att skadas av regn.

Flatweavemattor har ofta ett ganska grovt naturligt utseende som ska efterlikna mattor av t.e.x Sisal som i sin tur är grova mattor helt gjorda i naturmaterial. 

Skötsel

Flatvävda mattor är väldigt enkla att städa och att hålla rena. Bercelonet i mattan gör att den är lätt att torka av med en disktrasa. Mattan är väldigt slitstarkt då den har liknade egenskper som teflon. Eftersom mattans yta är slät, så du dammsuger denna matta mycket lätt.

Röllakan

Om Röllakanmattor

En Röllakan matta ska dammsugas och skakas för att hålla mattan så fri från grus som möjligt. Röllakansmattor är ofta vändbara då mönstret nästan är lika tydligt på rät- som avigsidan. Det kan därför vara bra att vända mattan vid behov för att förlänga livslängden.

Skötsel

Röllakansmattor tål oftast vatten. Observera dock att de ska plantvättas, lägg inte mattan i en tvättmaskin, då det är omöjligt att undvika veck. Vill man försöka sig på och tvätta en röllakan ska man borsta mattan under rinnande vatten med en långborste. Använd endast vatten eller ett milt tvättmedel och skölj noga. Torka snabbt, så att mattan inte fuktskadas. Bäst är dock att lämna mattan till en professionell mattvätt.

Wiltonmattor

Om Wiltonmattor

Wiltonmattor är mattor med en relativt kort, men ändå mjuk lugg. Det tillsammans med mattans täthet bildar en wiltonmatta. Mattorna har en styv baksida i jute, vilket gör att mattan alltid ligger stadigt och fint på golvet.

Skötsel

För att din wiltonmatta ska hålla sig snygg år efter år, så är det viktigt att dammsuga mattan regelbundet, så att grus och sand försvinner. Det är bra att vända mattan med jämna mellanrum så att mattan bleks och slits jämt.  

Fläckar på wiltonmattor är lätta att ta bort, ta bara lite ljummet vatten och diskmedel på en ren handduk, badda och gnugga försiktigt bort fläcken. Många wiltonmattor tål vatten bra, men en del ska kemtvättas, antingen på grund av de vattenkänsliga färgerna eller på grund av att aperturen i mattans baksida annars riskerar att försvinna så att mattan blir mjuk.

Wiltonmattor lämpar sig inte för maskintvätt, detta eftersom veck lätt uppstår. Wiltonmattor ska tvättas plant, under rinnande vatten. Använd långborste och ett milt tvättmedel. Torka snabbt så att mattan inte fuktskadas.

Plastmattor

Om Plastmattor

Plastmattor är trendiga mattor som också är praktiska eftersom de tål både smuts och väta. För att skapa en mysigare och mer ombonad känsla i exempelvis köket, hallen eller kanske i en källare så passar snygga plastmattor perfekt. Det är väldigt enkelt att tvätta bort en fläck, plastmattor är tåliga för smuts och vatten.

Skötsel

Plastmattor är väldigt enkla att tvätta. De är lätta att spola av vid behov och de flesta plastmattor går att köra direkt i tvättmaskinen i 30 grader. Var dock noga med att följa mattans tvättråd.

Frisémattor

Om Frisémattor

Frisémattor är maskinvävda i polypropylen som är ett syntetmaterial som är luddfritt och antistatiskt. Frisémattor är väldigt lätta att underhålla. Mattorna har korta fibrer, vilket gör att smutsen inte kommer in lika lätt som i mattor med längre fibrer. 

Skötsel

För att din frisématta ska hålla sig snygg år efter år, så är det viktigt att dammsuga mattan regelbundet, så att grus och sand försvinner. Det är bra att vända mattan med jämna mellanrum så att mattan bleks och slits jämt.  

Fläckar på frisémattor är lätta att ta bort, ta bara lite ljummet vatten och diskmedel på en ren handduk, badda och gnugga försiktigt bort fläcken. Många frisémattor tål vatten bra, men en del ska kemtvättas, antingen på grund av de vattenkänsliga färgerna eller på grund av att aperturen i mattans baksida annars riskerar att försvinna så att mattan blir mjuk.

Dessa mattor lämpar sig inte för maskintvätt, detta eftersom veck lätt uppstår. Mattorna ska tvättas plant, under rinnande vatten. Använd långborste och ett milt tvättmedel. Torka snabbt så att mattan inte fuktskadas. 

Inspireras på Sociala medier