Frakt 89 kr
Enkla returer
Kundnöjdhet i fokus

Guide – såhär väljer du rätt storlek till din matta

Anpassa mattan efter möbeln

När du köper en matta är det viktigt att ha i åtanke var mattan ska ligga.

Att välja storlek på sin matta är inte alltid det enklaste och det vanligaste felet många gör är att köpa en för liten matta. Det är viktigt att tänka på att en större matta ofta ger en mer ombonad känsla och skapar en bättre inramning av soffgruppen eller matsalsmöbeln.

Vi har därför gjort en guide med ritningar och bilder där du enkelt kan se hur en matsalsmöbel eller soffgrupp upplevs med olika storlekar. Låt mattan ta för sig och skapa en identitet till ditt rum. Har du svårt att visualisera dig mattan på golvet? Testa då att mäta ut mattans mått med maskeringstejp på golvet. Då är det lättare att se en helhetsbild utav hur mattan kommer se ut.

Här kommer några fler tips som kan vara bra att ha i åtanke inför ett mattköp. 

Matta till soffgrupp 

På bilden nedan kan du se en soffgrupp där vi placerat mattor i de tre populäraste (rektangulära) storlekarna. Soffan är placerad en bit in på mattans kant för att rama in möbelgruppen. Men glöm inte att här finns inga regler för huruvida mattan ska vara under eller framför soffan – utan testa dig fram till vad som känns bäst.

På bilden ser man ungefärligt på en skala – att beroende på storleken omfamnas möbelgruppen på olika sätt.  Om du tvekar mellan två olika storlekar, är det nästan alltid bättre att gå till den större storleken. Det kan tyckas bakvänt, men en lite för stor matta att göra ditt hem större, medan en matta som är för liten har motsatt effekt.För soffgrupper gäller att mattan ska vara minst lika bred som soffans bredd, men gärna så pass att mattan sticker ut 10 centimeter på varje sida om soffans kortsida. Soffgruppen binds samman på ett harmoniskt sätt om du ställer soffan cirka 20 centimeter in på mattan.

Matta till matbord

Här bör man tänka på att mattan bör följa bordets form, ett rektangulärt bord passar bäst med en avlång matta och en runt bord gör sig bättre med en rund eller kvadratisk matta. 

För en matgrupp med sex stolar rekommenderar vi en matta med mått kring 200×290 cm. Då är mattan ungefär 60 cm bredare än bordet, vilket är en god marginal för att hålla alla stolarna innanför mattkanten även när de är utdragna. Vill du ställa en extra stol på kortändan får även den plats.

För en matgrupp med fyra stolar rekommenderar vi en matta som är minst 160×230 cm, men för bästa resultat den större 200×290 cm – så att stolsbenen inte hamnar utanför mattkanten.Matta till sovrum

För en mer ombonad känsla i sovrummet är det perfekt med en matta under sängen. Bara känslan att sätta ned fötterna på något mjukt ger en skön start på dagen. Finns det mycket plats i sovrummet rekommenderar vi en större matta så att du får ännu mer yta att sätta ner fötterna på. Placera isåfall hela mattan under sängen, det ger en lyxig ”hotellkänsla” till ditt sovrum.

Om du har ett mindre rum, fungerar det även med en mindre matta. Flytta då ner mattan något så att 2/3-delar utav mattan ligger under sängen.
Yttligare ett annat alternativ kan vara att placera två mindre gångmattor på vardera sida utav sängen. Då finns det gott om plats att sätta fötterna på och man tar vara på hela mattans storlek.

Inspireras på Sociala medier